SUMMERTIME FESTIVAL 2009 Sava Centar
03. Jul - 23. Jul 2009.

25. maj 2009.

 
 
 
 

U ponedeljak 25.05.2009. u Sava Centru održana je konferencija za štampu na kojoj su govorili predstavnici Sava Centara, HMK Entertainmenta, Avalon produkcije, pokrovitelja i spozora. Rezultat ove zajedničke saradnje predstavlja ovogodišnji program SUMMERTIME FESTIVAL 2009.

 

Šinejd O' Konor rođena je u Dablinu 1966. Muzičku karijeru je započela 1984. kao pevačica benda „Ton Ton Macoute“ (u prevodu tajna policija Haitija!). Prvi solo album The Lion And The Cobra je objavila 1987., a veliki hit sa ove ploče je postala numera „Mandinka“. Velika svetska zvezda Šinejd postaje 1990. nakon albuma I Do Not Want What I Haven t Got koji je najavio megahit „Nothing Compares 2 U“, što i nije čudno ako znamo da je autor pesme Prince. Vredi pomenuti još dva singla koja su se nametnula a to su „Three Babies“ i „The Empror s Clothes“. Ovaj album je prodat u više od sedam miliona primeraka, i u svakom slučaju je njen najbolji album, a nedavno sa pojavio u remasteravom izdanju na dva diska sa obiljem neobjavljenih snimaka.
Početkom 1993 Šinejd je snimila numeru „You Make me the Thief Of Your Heart“ koja je iskorišćena u sjajnom filmu „In The Name Of The Father“, a naredne godine je objavila album „Universal Mother“ s kojeg su su skinuti singlovi „Fire On Babylon“ i „Thank You For Hearing Me“ .
Albumi koji su usledili Faith And Courage (2000), Sean-Nós Nua (2002), She Who Dwells in the Secret Place of the Most High Shall Abide Under the Shadow of the Almighty nisu imali ni kreativni a još manje komercijalni potencijal kao albumi sa početka devedesetih ali kompilacijom Collaborations (2005) je ponovo skrenula pažnju na sebe zahvaljujući imenima sa kojima je saradjivala tokom godina kao što su Peter Gabriel, Jah Wobble, Massive Attack, Terry Hall, Moby itd. Godine 2005 pojavio se Throw Down Your Arms, a za sada poslednji album Theology izdala je 2007. Novi materijal se očekuje početkom 2010.
Tokom karijere koju je nekoliko puta prekida i nastavljala imala je često kontroverzne izjave, od kritika kapitaliststičkog sistema vrednosti i simpatija prema IRA pa do cepanja Papine slike u emisiji  Saturday Night Live performance, što se odrazilo i na njenu karijeru. Hvaljena i osporavana Šinejd uprkos svemu i dalje opstaje na muzičkoj sceni prošavši sva iskušenja kroz dvadesetogodišnju karijeru, nadamo se jača nego ikada, pa njen nastup ne treba propustiti, i treba se podsetiti svih onih pesama zbog kojih smo je voleli. 

 

Frelek Trio (Le Freylekh Trio) je nastao iz susreta Žaka Gandara, violiniste klasičnog obrazovanja sa mnogobrojnim nagradama, i braće Tome i Davida Fetermana, samoukih muzičara (gitarista i kontrabasista) poljskog i rumunskog aškenazkog porekla.
Trio je osnovan krajem 2001. godine, sa idejom da izvodi „klecmer“ muziku – muziku nomadskih istočnoevropskih Jevreja – obogaćujući je improvizacijom i mešavinom muzičkih žanrova. To je plemenska muzika u kojoj osnovnu ulogu igraju improvizacija  i sloboda.
Frelek trio predstavlja modernu verziju takve slobode i stavlja akcenat na nomadski aspekt ove muzike, težeći otvorenoj kulturi i mešajući klecmer sa malo džeza, flamenka, roka ili ciganske muzike.
Članovi Trija Frelek oživljavaju duh klecmera tokom čitave godine, svake sedmice, na koncertu, po kućama, na festivalima, na CD-u ili u studiju, što ih čini jednom od najprofilisanijih klecmer grupa Francuske.

 

Jedan od redovnih ali i najdražih muzičkih gostiju ovdašnje publike, David Byrne ponovo dolazi u Beograd. Ovog puta reč je o ekskluzivnoj turneji pod nazivom „Pesme Davida Byrnea i Briana Enoa“ na kojoj će David Byrne izvoditi pesme sa njihova dva zajednička projekta My Life In The Bush Of Ghosts (1981) i Everything That Happened Will Happen Today (2008). Na ovoj turneji biće izvodjene i pesme iz, može se reći najkreativnije faze grupe Talking Heads, od 1978 do 1982, na kojima je kao producent, inženjer zvuka i muzičar učestvovao Brian Eno, a to su studijski albumi More Songs About Buildings and Food (1978), Fear of Music (1979), Remain in Light (1980) kao i živi album The Name of This Band Is Talking Heads (1982). Organizatori su naveli i još jednu bitnu činjenicu – koncert će početi tačno u 21:00 ma koliko ljudi bilo u dvorani, pa imajte to u vidu!

 

U eri stvaranja velikh sportskih drim-timova ostvaren je san velikog broja istinskih muzičkih sladokusaca i ljubitelja bas gitare – ujedinila su se u studiju i na sceni tri muzička giganta i heroja električnog basa – Stanley Clarke, Marcus miller iVictor Wootan. 
Prvi put su nastupili zajedno na koncertu u čast dodeljivanja nagrade, koja je Stenli Klarku dodeljena za životno delo na polju umetnosti sviranja bas gitare, oktobra 2007. godine. Reakcije prisutnih 900 srećnika bile su takve da je navedeni sešn ubrzo prerastao u SMV projekat.
Početkom 2008. ušli su u studio i snimili CD pod nazivom „Thunder“ posle čega su krenuli na letnju  i jesenju turneju tokom iste godine. Koncertni nastupi tri žive legende bas gitare i njihovog pratećeg benda su širom sveta, gde god su nastupali, izazvali pravu buru oduševljenja, tako da se promotivna turneja njihovog albuma prvenca nastavila i u 2009. godini. Zahvaljujući tome imaćemo priliku da posle izvanrednog nastupa Marcus Miler benda, na prošlogodišnjem Summertime festivalu ponovio čujemo i vidimo velikog majstora električnog basa, ali ovaj put u pratnji dva ništa manja velikana tog instrumenta – Stenli Klarka i Viktora Vutana.

 

Svestrani američki muzičar, legendarni jazz i funk gitarista, kompozitor i pevač George Benson nastupiće u Sava Centru 23. jula ove godine. Rodjen je 1943. u Pitsburgu, Pensilvanija, karijeru je započeo kao Jazz gitarista. Tokom duge i plodne karijere saradjivao je sa nizom velikana jazz muzike od Lonnire Smitha i Ronnie Cuber-a, pa do legendi kao što su Miles Davis, Quincy Jones, Chet Atkins i Al Jarreau.
Višestruki je dobitnik nagrade „Grammy“, snimio je preko 60 albuma od kojih je veliki broj prodat u platinastom ili zlatnom tiražu.
Široj muzičkoj publici poznat je i kao pevač niza pop i R & B hitova kao što su: „Give Me The Night“, „Lady Love Me (One More Time)“, „Turn Your Love Around“, Inside Love Me (So Personal)“, „In Your Eyes“ ili „This Masquerade“.

 
 

festivali

 

koncerti

Petak 05. Jun 2009.
Sunshine

SKC bašta

Petak 12. Jun 2009.
Aleksandra Kovač

SKC bašta

Sreda 17. Jun 2009.
Slipknot:
All Hope Is Gone tour

Beogradska Arena

Petak 26. Jun 2009.
Simply Red:
Greatest Hits World tour

Kalemegdan, Beograd

 

iz mog ugla

SMV group
Bože, stvarno se događa!

Stanley Clarke, Marcus Miller i Victor Wooten. Zajedno, na jednom mestu, jedan do drugog. Pa ko je tu glavni? Nema glavne uloge. Tri čarobnjaka voze svoju priču zajedno. I to uživo. Na turneji nazvanoj The Thunder Tour...

 

Zoran Ingilizov